Wat is zandstralen?

Zandstralen is een techniek die veel wordt gebruikt in diverse industrieën. Maar wat is zandstralen precies? Kunt u het zelf doen en wat is daar voor nodig? In dit blogartikel vertellen wij alles wat u erover moet weten. Bij Van Dillen Antieke Bouwmaterialen gebruiken wij deze techniek soms voor het herstellen en schoonmaken van oude gevels en muren, maar ook voor andere oude bouwmaterialen zoals antieke plavuizen. Het is daarom zeer waardevolle kennis wanneer u bouwmaterialen een tweede leven wil geven of wanneer u uw oude gevel een nieuw leven in wilt blazen. Ook wanneer u kalk of cementresten van een nieuw gemetselde gevel wilt verwijderen is dit een zeer nuttige en informatieve tekst!

 

Wat is zandstralen en wat is het doel?

Zandstralen is het proces waarbij schurende materialen, zoals zand, onder hoge druk tegen een oppervlak worden geblazen. Dit wordt gedaan met een zandstraalmachine die bestaat uit een compressor, een straalketel en een spuitmond. Het doel van zandstralen is om oppervlakken te reinigen door oude verflagen, roest, kalk / cement of andere verontreinigingen te verwijderen. Het is ideaal voor de schoonmaak van houten meubels of metalen machines.

Máár, het werkt ook ideaal om bouwmaterialen zoals oude gevels of nieuwe gevels van oude stenen te reinigen. In sommige gevallen zit er bijvoorbeeld nog een laklaag op een materiaal en door middel van het zandstralen kan de laag worden verwijderd. Het kan ook worden gebruikt om oppervlakken ruwer te maken als voorbereiding op het schilderen of lijmen, waardoor de materialen beter kunnen hechten. Bij Van Dillen Bouwmaterialen gebruiken we het soms ook om metselstenen te reinigen zodat ze klaar zijn voor hergebruik. Echter, het straalt vaak wel een harde bak laag van stenen af waardoor deze weer vocht opnemen. Bij oude vormbak stenen gebeurt dit iets minder snel, bij oude handvorm stenen die doorgaans wat zachter zijn gaat dit nog sneller.

Wij adviseren dan ook altijd om na het stralen de stenen te impregneren. Indien u een oude, antieke gevelsteen wilt gebruiken maar géén kalk of cementsporen wilt zien, kunt u er dus altijd nog voor kiezen om uw gevel te laten (zand)stralen, ervaring leert echter dat veel mensen het geheel mét kalksporen dermate mooi vindt dat dit naderhand niet nodig blijkt te zijn.

Ook kom je bij veel antieke gevels van oude metselstenen een heel eind door enkel met een gepaste hogedrukspuit en warm water te werken, dit is in ieder geval altijd het proberen waard alvorens u gaat beginnen met zandstralen. Vraag wel altijd advies voordat u uw gevel schoon gaat spuiten met een hogedrukspuit.

 

Wat kost zandstralen?

Als u het zandstralen door iemand wil laten doen dan kan dit per aanbieder variëren. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van het project, het type, de hoeveelheid materialen, en de benodigde arbeidstijd. Als u het zandstralen door iemand laat doen zal de prijs hoger liggen dan wanneer u het zelf doet. Voor kleine doe-het-zelf projecten kunnen de kosten relatief laag zijn, vooral als u de apparatuur zelf huurt. De kosten van de apparatuur zijn afhankelijk van het type apparatuur. Er zijn straalpistolen beschikbaar maar ook grote compressoren.

 

Kan ik zelf zandstralen?

Ja, zelf zandstralen is mogelijk en kan een besparende doe-het-zelf klus zijn. Voor kleinere projecten, zoals het verwijderen van verf van meubels of kleine metalen onderdelen, kunt u overwegen om zelf zandstraalapparatuur te huren. U kunt dan een straalketel, straalcabine of handstraler huren. Echter, het is cruciaal om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen, waaronder het dragen van een veiligheidsbril, handschoenen, en een stofmasker, om schade te voorkomen. Voor wat grotere projecten zoals het zandstralen van een grote gevel kunt u wellicht beter een bedrijf benaderen. Zij zijn er gespecialiseerd in en hebben vaak de juiste apparatuur. Bij oude gevelstenen stralen gebeurt het wel eens dat er een te grove hoeveelheid wordt weggespoten, hiervoor is dus wel enige kennis en ervaring vereist.

 

Welke compressor heb ik nodig voor zandstralen?

Voor het zandstralen heeft u een krachtige compressor nodig die genoeg lucht kan leveren om de schurende materialen door de spuitmond te krijgen. Compressoren variëren in grootte en capaciteit. Voor kleinere projecten is vaak een draagbare compressor van minimaal 100 liter voldoende, terwijl voor grotere projecten een compressor met een capaciteit van 200 liter of meer nodig kan zijn. Ook is de benodigde output belangrijk. Als u een compressor van minimaal 100 liter heeft dan heeft u een output van 270 liter per minuut nodig. Naast compressoren kunnen ook andere apparaten zoals zandstraalkasten gebruikt worden voor specifieke toepassingen.

 

Welk zand voor het zandstralen heb ik nodig?

Het type zand dat gebruikt wordt bij zandstralen hangt af van het materiaal van het oppervlak en het gewenste effect. Maar er zijn meerdere soorten materialen die u kunt gebruiken voor het stralen.

  • Soda is een goed middel om te zandstralen en wordt ook het meest gebruikt. Dit straalmiddel is ideaal voor onderdelen van bijvoorbeeld een motor.
  • Si Silicaat wordt vaak gebruikt voor beton en/of hout. Het is geschikt voor grote gevels of stenen oppervlakten.
  • Glasparel is geschikt voor het verwijderen van lichte oxidanten en het reinigen van objecten. Het is een goed straalmiddel voor zachte oppervlakken.
  • Zand is doorgaans het meest geschikt als de wens is om oude gevelstenen weer in de oude kleur te herstellen.

 

Het is van belang dat u dus eerst weet wat voor soort oppervlak u wil zandstralen voordat u een straalmiddel uitkiest, vraag hiervoor advies aan iemand die er verstand van heeft.


Zandstralen is een effectieve en efficiënte methode voor het reinigen en voorbereiden van oppervlakken, maar het vereist kennis van de juiste apparatuur en materialen. Bij Van Dillen Antieke Bouwmaterialen passen onze klanten deze techniek soms toe om de kwaliteit en schoonheid van oude bouwmaterialen te verbeteren of aan vergunningseisen van een gemeente te voldoen.