Alles wat u moet weten over de gevel impregneren

Het impregneren van een gevel is een belangrijke stap om de buitenmuren van uw woning of gebouw te beschermen tegen de weersomstandigheden. Dit is essentieel voor zowel een nieuwe als een oude gevel. Door de gevel te impregneren, zorgt u ervoor dat de buitenmuur waterafstotend wordt. Op deze manier voorkomt u vochtproblemen en schimmelgroei. In deze blog leest u alles wat u moet weten over het impregneren van een buitengevel, inclusief de voordelen, nadelen, een indicatie van de kosten, en of u dit zelf kunt doen.
afbeelding van whatsapp op 2024 02 12 om 12 52 06 2ca055ce

Een gevel impregneren, wat is dat?

Het impregneren van een gevel is een techniek waarbij een water en vuil afstotende vloeistof op de buitenmuur wordt aangebracht. Deze vloeistof dringt diep door in de poriën van de metselstenen en vormt vervolgens een waterafstotende laag. Deze speciale vloeistof voorkomt dat regenwater, gesmolten sneeuw en andere soorten vocht de muur intrekken, terwijl de muur toch kan blijven ademen. Dit proces helpt om vochtproblemen te voorkomen en verlengt de levensduur van de gevel. Een vloer kan ook worden geïmpregneerd om bijvoorbeeld plavuizen te onderhouden.

Soms zie je ook de term hydrofoberen voorbij komen maar dit betekent hetzelfde als impregneren. Beide termen verwijzen naar het proces om de muur waterafstotend te maken.

Antieke gevelstenen muur

De voor- en nadelen van een buitenmuur impregneren

Het impregneren van de buitenmuur kent vele voordelen. Maar er kunnen ook wat nadelen zijn. We zetten alles op een rij zodat u een goed beeld krijgt.

Voordelen:

  1. Bescherming tegen vocht: Een geïmpregneerde gevel voorkomt dat regenwater in de muren trekt, wat vochtproblemen en schimmelgroei helpt voorkomen. Een veelvoorkomend probleem in woningen is vochtschade en dat wordt op deze manier voorkomen. Dit geldt voor zowel oude als nieuwe buitenmuren.
  2. Langere levensduur: De speciale vloeistof die op de buitenmuur wordt gespoten zorgt ervoor dat uw gevel langer mooi blijft. Door de beschermende laag wordt de gevel minder snel aangetast door weersinvloeden, wat de levensduur van de gevel verlengt.
  3. Vuil kan zich minder goed vastzetten: Soms kan vuil zoals mos zich vastzetten op een muur. Een geïmpregneerde buitenmuur zorgt ervoor dat het vuil zich minder makkelijk kan hechten. Mocht er vuil op uw buitenmuur zitten, dan is het makkelijker om weg te halen dan een niet geïmpregneerde gevel.
  4. Verhoging van de isolatiewaarde: Het impregneren kan helpen om de muur beter te isoleren, wat kan leiden tot lagere energiekosten. Dit kan eventueel ook leiden tot een hogere waarde van de woning.

Nadelen:

  1. Kosten: Het laten impregneren van een gevel kan prijzig zijn, vooral als het door een professional wordt gedaan. Houd ook rekening met de eventuele reinigingskosten.
  2. Herhaling: De impregnatie moet na verloop van tijd opnieuw worden aangebracht. Hoe lang de gevel is beschermd hangt af van de kwaliteit van de vloeistof en de weersomstandigheden. Zware weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat het na enige tijd opnieuw moet worden gedaan. De gemiddelde tijd dat de vloeistof de buitenmuur beschermt is 10 jaar.
  3. Voorwerk: Om een (oude) gevel te impregneren moet de buitenmuur in goede staat zijn. Dat betekent dat de gevel gereinigd en hersteld moet zijn. Hierdoor kunnen de kosten oplopen.

Hoe wordt een gevel geïmpregneerd?

Een gevel impregneren is een proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd om optimale resultaten te bereiken. Hieronder volgt een stappenplan hoe een professional dit aanpakt:

  1. Voorbereiding: De gevel wordt grondig gereinigd om vuil, mos, algen en losse verfresten te verwijderen. Dit kan gedaan worden met hogedrukreiniging of speciale reinigingsmiddelen.
  2. Inspectie: Na de reiniging wordt de gevel geïnspecteerd op eventuele beschadigingen of scheuren die gerepareerd moeten worden voordat de impregneervloeistof kan worden aangebracht.
  3. Afdichten: Mochten er beschadigingen zijn, dan worden de scheuren en gaten gedicht met het juiste vulmiddel.
  4. Aanbrengen impregneermiddel: Wanneer de beschadigingen zijn hersteld, wordt het impregneervloeistof gelijkmatig aangebracht op de gevel. Dit kan gebeuren met een roller, borstel of spuitapparatuur, afhankelijk van de grootte van de gevel en het type vloeistof. Het type vloeistof dat wordt gebruikt is afhankelijk van de ondergrond van de gevel.
  5. Droogtijd: De gevel moet de tijd krijgen om goed te drogen en de impregneervloeistof moet de kans krijgen om diep in de poriën te dringen.

Wat kost het impregneren van een gevel?

De kosten voor het reinigen en impregneren van een gevel kunnen erg variëren. Enkele factoren zijn: de aanbieder, de grootte van de gevel, het type vloeistof, en de conditie van de gevel. Over het algemeen kunt u rekening houden met €8 tot €15 per vierkante meter. Houd er rekening mee dat als de gevel moet worden gereinigd en hersteld, de totaalprijs kan oplopen.

Oude gevelstenen zonder voeg

Kun je zelf een gevel impregneren?

Ja, het is mogelijk om zelf een gevel te impregneren, maar het vergt wel enige voorbereiding en het juiste materiaal. Als eerst is het goed om te weten dat impregneren niet tijdens natte dagen of vriesweer kan worden gedaan.

Wat heb je nodig om zelf de gevel te impregneren?

  • Hogedrukreiniger
  • Reinigingsmiddel
  • Een stijger
  • Vulmateriaal voor beschadigingen
  • Impregneervloeistof en roller, borstel of spuitapparaat om het aan te brengen

 

Hier zijn de stappen die u moet volgen als u zelf uw gevel wilt impregneren:

  1. Reiniging: Zorg ervoor dat de gevel schoon is door deze te reinigen met een hogedrukreiniger of reinigingsmiddel.
  2. Inspectie en reparatie: Controleer de gevel op scheuren en gaten en repareer deze indien nodig.
  3. Impregneermiddel aanbrengen: Gebruik een roller, borstel of spuitapparaat om het impregneermiddel gelijkmatig op de gevel aan te brengen.
  4. Droogtijd: Laat de gevel goed drogen volgens de instructies van de fabrikant van het impregneermiddel.
  5. Controle: Controleer de gevel na droging om er zeker van te zijn dat het impregneermiddel overal goed is opgenomen.

Zelf impregneren kan kosten besparen en het is ook zeker mogelijk om het zelf te doen. Het is echter belangrijk om te weten dat professionele vakmannen er ervaring mee hebben en speciale middelen en technieken hebben.