Hoe kunt u het beste plavuizen schoonmaken?

Als allereerst moet u weten dat een tegelvloer en een natuurstenen vloer niet hetzelfde is. Natuurstenen vloeren zijn namelijk niet goed bestand tegen bijtende stoffen. Tussen tegels en plavuizen zit weinig verschil. Het schoonmaken van plavuizen vloeren is vrij eenvoudig, net zoals een tegelvloer. Maar door het op de juiste manier schoon te maken voorkomt u dat vuil zich ophoopt in de voegen.

Daarnaast is een essentiƫle tip om uw vloer goed te impregneren met een door u gewenst impregneermiddel, vraag hiervoor ook advies aan uw tegelzetter. Impregneren zorgt er in de eerste plaats voor dat vocht en vuil niet hecht en doordringt in de tegel, een gevalletje voorkomen is beter dan genezen!

Begin met het verwijderen van los vuil met een bezem of stofzuiger. Voor de eigenlijke reiniging, gebruik een mop of een dweil met warm water en een mild reinigingsmiddel. Zorg ervoor dat u geen zeepresten achterlaat, omdat deze een doffe laag kunnen vormen op de tegels. Voor hardnekkige vlekken kunt u een beetje azijn aan het water toevoegen; azijn is effectief tegen vlekken zonder de plavuizen te beschadigen. Let op: doe dit niet bij een natuurstenen vloer. Dit type vloer kan niet tegen het zuur in azijn. Andere middeltjes die u kunt gebruiken als reinigingsmiddel zijn: soda, groene zeep en schoonmaakazijn.

 

Het reinigen van de voegen is ook zeer belangrijk. Meestal maakt u die automatisch schoon wanneer u met een dweil of mop te werk gaat.

 

Zorg ervoor dat er niet te veel water achterblijft. Zorg er daarom voor dat u de dweil of mop goed uitwringt en dat u het raam open doet na het dweilen.

Oude plavuizen

Het onderhoud van een tegelvloer

Regelmatig onderhoud is essentieel om uw plavuizen in topconditie te houden. Naast dagelijks vegen of stofzuigen en wekelijks dweilen, is het belangrijk om jaarlijks een diepe reiniging uit te voeren. Voor keramische tegels kunt u gespecialiseerde reinigingsmiddelen gebruiken die zijn ontworpen om zonder schade vuil en vet te verwijderen. Voor andere type vloertegels zijn er andere gespecialiseerde reinigingsmiddelen. Zorg er ook voor dat u de voegen goed onderhoudt, aangezien deze vatbaar zijn voor schimmel en ophoping van vuil.

 

Tegels ontvetten en ontkalken

Tegels, vooral in keukens en badkamers, zijn vaak onderhevig aan vet en kalkaanslag. Het regelmatig ontvetten van de tegels kan gedaan worden met een mengsel van warm water en afwasmiddel of een speciale ontvetter. Voor het ontkalken van tegels in de badkamer kunt u witte azijn gebruiken, dat natuurlijk en effectief is. Laat de azijn enkele minuten op de kalkaanslag inwerken voordat u het afspoelt. Voor zowel ontvetten als ontkalken is het belangrijk om de ruimte goed te ventileren. Voordat u azijn gebruikt is het van belang dat u het type vloertegel identificeert. Een natuurstenen vloer kan niet tegen azijn.

Oude vloertegels

Waarom is een tegelvloer onderhouden belangrijk?

Goed onderhoud van uw tegelvloer is niet alleen belangrijk voor de esthetiek; het verlengt ook de levensduur van de vloer. Regelmatig schoonmaken voorkomt de opbouw van bacteriƫn en schimmels, wat vooral belangrijk is in ruimtes zoals keukens en badkamers maar ook huiskamers. Daarnaast ziet het er ook gewoon netjes uit.

 

Het onderhouden van plavuizen hoeft niet tijdrovend of duur te zijn, maar het vereist wel consistentie. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw plavuizen vloeren er jarenlang als nieuw uit blijven zien.