Waarom zijn hergebruikte bouwmaterialen duurzaam
Hergebruikte bouwmaterialen zijn duurzaam
Het hergebruiken van bouwmaterialen is een stijgende trend, en dat is niet zomaar. Het hergebruiken van bouwmaterialen draagt bij aan een duurzamere wereld. Door oude materialen een tweede leven te geven, help je de vraag naar nieuwe grondstoffen te verminderen. Dit maakt hergebruikte bouwmaterialen een slimme en milieuvriendelijke keuze. Bij ons kunt u vaak besparen op uw oude gebruikte gevelstenen doordat wij ook halve stenen bewaren, deze bieden wij aanzienlijk goedkoper aan waardoor de mix u duizenden euro’s kan besparen, hier zijn wij uniek in!
Wat zijn duurzame bouwmaterialen?
Duurzame bouwmaterialen kunnen op twee manieren worden gedefinieerd. Ze kunnen milieuvriendelijk worden geproduceerd, of ze kunnen duurzaam zijn doordat ze hergebruikt worden na een sloopproject. In het algemeen gaat het om materialen die lang meegaan, weinig energie kosten om te maken en die na gebruik opnieuw ingezet kunnen worden. Hergebruikte bouwmaterialen, zoals bakstenen van oude buitenmuren of dakpannen, zijn hier een goed voorbeeld van. Ze komen uit gesloopte gebouwen, gecheckt op kwaliteit, worden zorgvuldig schoongemaakt en opnieuw verkocht.
Waarom is het hergebruiken van bouwmaterialen duurzaam?
Het hergebruiken van bouwmaterialen draagt bij aan de circulaire economie. Dit betekent dat materialen tijdens de sloop niet worden weggegooid. In plaats daarvan worden ze opnieuw in omloop gebracht. Het recyclen van bouwmaterialen zoals bakstenen, dakpannen en tegels heeft als positief gevolg dat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Bovendien bespaart het energie en vermindert de CO2-uitstoot. Dit zijn vervuilende factoren die gepaard gaan met de productie van nieuwe bouwmaterialen.
Bouwmaterialen recyclen helpt dus om afval te verminderen en het verkleint aanzienlijk de ecologische voetafdruk van bouwprojecten. Bovendien zijn antieke bouwmaterialen gemaakt om lang mee te gaan en daarom vaak van hogere kwaliteit dan hun moderne variant. Met het kopen van oude bouwmaterialen draag je dus niet alleen bij aan een duurzamere wereld, je investeert ook in betere kwaliteit.
Waar moet je op letten bij tweedehands hergebruikte bouwmaterialen?
- Afmetingen; oude materialen zijn nooit gelijk in afmetingen, dit is juist de charme, maar het vergt wel iets extra aandacht / ervaring met het verwerken.
- Metselverband; met een dubbele zichtkant kan niet altijd worden gegarandeerd dat alle hoeken en strekken van de stenen nog ‘goed’ zijn.
Oude materialen hergebruiken voor uw bouwproject
Oude materialen hergebruiken is een slimme keuze voor elk bouwproject. Of je nu een nieuwe buitenmuur van gerecyclede bakstenen wilt bouwen of een unieke tegelvloer wilt leggen, hergebruikte bouwmaterialen geven karakter en sfeer aan uw project. Door bouwmaterialen te gebruiken die al een leven achter de rug hebben, draag je bij aan een circulaire economie en een beter milieu.