Wegens enorme drukte kan een reactie langer duren dan u van ons bent gewend

Alles wat u moet weten over tegels impregneren

Tegels impregneren is een belangrijke stap om uw tegels te beschermen tegen vuil, vlekken en vocht. Of het nu gaat om uw badkamer, keuken of terras, het impregneren van tegels zorgt ervoor dat ze langer mooi blijven, geen vocht doorlaten en makkelijker te onderhouden zijn. In deze blog leest u alles wat u moet weten over het impregneren van tegels, waarom het belangrijk is, welke tegels geïmpregneerd kunnen worden en hoe u het zelf kunt doen.
img 4890

Waarom tegels impregneren?

Het impregneren van tegels is een proces waarbij met een vloeistof een beschermende laag op de tegels wordt aangebracht. Deze laag zorgt ervoor dat vocht, vuil en vlekken minder makkelijk in de tegels kunnen trekken. Dit heeft verschillende voordelen:

  1. Bescherming tegen vlekken: Geïmpregneerde tegels zijn beter bestand tegen vlekken van bijvoorbeeld wijn, olie of andere vloeistoffen.
  2. Vochtwerend: Door de waterafstotende laag wordt de kans op schimmel- en vochtproblemen aanzienlijk verminderd.
  3. Eenvoudig onderhoud: Vuil hecht zich minder snel aan geïmpregneerde tegels en daarom zijn ze makkelijker schoon te maken.
  4. Verlengde levensduur: Door de beschermende laag blijven uw tegels langer mooi en gaan ze langer mee.

Ook kunnen oude tegels worden geïmpregneerd. Het is wel van belang dat die eerst worden gereinigd voordat de beschermlaag erop gespoten wordt. Naast het impregneren van tegels kunnen ook gevels worden geïmpregneerd, maar dat vereist andere technieken en is niet zo eenvoudig als tegels impregneren.

Welke soorten tegels kunnen worden geïmpregneerd?

Vrijwel alle soorten tegels kunnen worden geïmpregneerd, maar de methode en techniek kunnen variëren afhankelijk van het type tegel. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Badkamertegels impregneren: Badkamertegels worden vaak vochtig. Het impregneren van deze tegels kan helpen om schimmelvorming en waterschade te voorkomen.
  2. Keuken- en vloertegels: Keukentegels en andere tegels zijn vatbaar voor vlekken van eten en drinken. Het impregneren maakt ze beter bestand tegen vlekken en maakt schoonmaken eenvoudiger.
  3. Tuintegels: ook tegels die buiten liggen kunnen worden geïmpregneerd.

Kunnen keramische tegels worden geïmpregneerd?

Keramische tegels kunnen ook worden geïmpregneerd. Hoewel keramische tegels van nature minder poreus zijn dan andere tegels, kan het impregneren geen kwaad. Dit geldt vooral voor plavuizen die vaak in keukens als vloertegels worden gebruikt. Na het impregneren van de vloertegels zult u merken dat ze makkelijker schoon te maken zijn.

Hoe vaak tegels impregneren?

Hoe vaak u uw tegels moet impregneren hangt af van vele dingen. Zo is het type tegel een factor maar ook de locatie van de tegel. Een keuken vloertegel wordt vaker gebruikt dan een badkamertegel maar in de badkamer is veel meer vocht aanwezig. Hier volgen enkele richtlijnen. Een binnen tegel: eens in de vijf jaar. Een badkamer tegel: eens in het jaar. Over het algemeen wordt aanbevolen om tegels elke 1 tot 3 jaar opnieuw te impregneren. Het goed onderhouden van de beschermlaag zorgt voor optimale bescherming. Zelfs in intensief gebruikte ruimtes.

Kunt u zelf tegels impregneren?

Het is mogelijk om zelf tegels te impregneren. Het proces is vrij eenvoudig, maar vereist wel enige voorbereiding. Hier zijn de stappen die u kunt volgen:

  1. Reiniging: Zorg ervoor dat de tegels schoon en droog zijn voordat u begint. Gebruik een geschikte tegelreiniger om vuil en vlekken te verwijderen. Een schone ondergrond is belangrijk voor het impregneren.
  2. Aanbrengen impregneermiddel: Breng de impregneervloeistof aan met een roller of borstel. Soms wordt ook een spuitapparaat gebruikt. Let op de hoeveelheid vloeistof en de methode.
  3. Laten intrekken: Laat de impregneervloeistof de tijd nemen om goed in de tegels te trekken en te drogen. Dit kan variëren van enkele uren tot een hele nacht, afhankelijk van de vloeistof.