Alles over de afmetingen van bakstenen

In deze blog duiken we dieper in op de vraag wat de afmetingen zijn van bakstenen. Vervolgens kijken we ook naar het waalformaat en hoeveel u er nodig heeft per vierkante meter. Deze informatie is cruciaal voor uw bouw- of renovatieproject en helpt u bij het maken van de juiste keuze.

 

Afmeting oude bakstenen

Wat zijn de afmetingen van bakstenen?

De afmeting van een baksteen kan variëren, maar de meest voorkomende afmetingen in Nederland zijn gebaseerd op het waalformaat. Een standaard waalformaat baksteen meet ongeveer 210 mm in lengte, 100 mm in breedte, en 50 mm in hoogte. Echter, het is belangrijk om te benadrukken dat er verschillen kunnen zijn, afhankelijk van de specifieke toepassing of het tijdperk waarin de baksteen is geproduceerd. Antieke bakstenen, zoals die door Van Dillen Antieke Bouwmaterialen worden aangeboden, hebben unieke afmetingen en karakteristieken die bijdragen aan hun charme. Dit komt doordat de bakstenen afkomstig zijn uit vaak eeuwenoude boerderijen en gebouwen. Na het slopen, worden de oude bakstenen gebikt en schoongemaakt zodat ze direct hergebruikt kunnen worden.

 

Hoe hoog is een baksteen met voeg?

Bij het metselen van een bakstenen muur is het niet alleen de baksteen zelf die telt, maar ook de voeg die tussen de bakstenen komt. Een standaard voegdikte is ongeveer 10 mm. Dit betekent dat de totale hoogte van een baksteen met voeg ongeveer 60 mm zou zijn. Het correct berekenen van de hoogte van bakstenen inclusief de voeg is essentieel voor de nauwkeurigheid van uw project. Nogmaals, het kan variëren aangezien oude bakstenen iets kunnen afwijken van de standaard afmetingen. Voor de breedte en lengte van de baksteen kunt u ook rekening met de voeg. U kunt de gemiddelde voegdikte erbij op tellen. (Houd altijd rekening met zo’n 10% knip/breukverlies in uw aankoop!)

 

Dikte van oude bakstenen

Hoeveel metselstenen heb ik nodig per m2?

Een veel gestelde vraag is hoeveel metselstenen er nodig zijn per vierkante meter. Dit is een belangrijke overweging bij het plannen van uw aankoop, er gaan namelijk met een voeg van 1.5cm beduidend minder stenen in een m2 dan met een voeg van 1cm. Hoe groter het oppervlak hoe groter het verschil, ook het formaat van de steen ten opzichte van de voeg speelt hierin een belangrijke rol, er is daarom in de wereld van oude bouwmaterialen niet één lijn op te trekken, laat u daarom altijd door ons adviseren!


Bij Van Dillen Antieke Bouwmaterialen begrijpen we dat elk bouwproject uniek is. Daarom staan we klaar om u te voorzien van antieke en verschillende soorten bakstenen die niet alleen voldoen aan uw technische vereisten maar ook een verhaal en karakter aan uw project toevoegen. Ons aanbod van oude en tweedehands bakstenen geeft uw bouw- of renovatieproject een authentieke en historische uitstraling.