Hoe bik je stenen?

In de wereld van renovatie en bouw is het hergebruiken van materialen niet alleen een kwestie van duurzaamheid maar ook van het toevoegen van karakter aan een project. Hergebruikte historische materialen dragen bij aan een authentieke en karaktervolle uitstraling. Bij van Dillen antieke bouwmaterialen hebben we ons gespecialiseerd in het zorgvuldig slopen van oude boerderijen en gebouwen om deze materialen vervolgens door het bikken van de stenen een nieuw leven te geven. Oude metselstenen schoonmaken is een behoorlijk karwei, een belangrijk onderdeel van dit proces is dus het ‘bikken’ van stenen. Maar wat houdt dit precies in en hoe gaat het in zijn werk?

Stenen bikken

Wat is stenen bikken?

Bikken is het zorgvuldig verwijderen van mortelresten en vuil van gebruikte bakstenen en tegels, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden in bouw- of renovatieprojecten. Het bikken van stenen wordt voornamelijk met de hand gedaan. Dit proces wordt zorgvuldig gedaan zodat de afmetingen van de bakstenen kloppen. Tegenwoordig zijn er ook apparaten waarmee je kan bikken. Het bikken van stenen draagt bij aan het behoud van het authentieke karakter van de stenen, terwijl het ze ook geschikt maakt voor hergebruik. Het is een essentiële stap in de recycling van bouwmaterialen. Na het bikken worden de bakstenen of tegels verder schoongemaakt zodat ze klaar zijn voor gebruik.

Stenen laten bikken?

Bij van Dillen antieke bouwmaterialen bieden we niet alleen een uitgebreid assortiment aan gerecyclede oude bakstenen en tegels, maar bieden we ook de service van stenen bikken aan. Met onze expertise zorgen we ervoor dat elke steen zorgvuldig wordt behandeld, waarbij we de authenticiteit behouden terwijl we ze klaarmaken voor een nieuw leven in uw bouwproject. Of u nu op zoek bent naar specifieke metselstenen voor een restauratie of unieke tegels voor een nieuw ontwerp we helpen u graag verder. Omdat elke steen, gevel, en metselstructuur een andere vorm van bikken betreft, is het noodzakelijk om elke situatie apart te bekijken. Neem voor vragen omtrent onze stenen bik service dus graag vrijblijvend contact op! Let wel; voor stenen na 1935 is het vrijwel altijd onmogelijk om deze nog te bikken, de oude gebikte jaren 20-30 steen is de laatste oude steensoort waarvan het kalkcement nog goed te verwijderen valt. Er zijn weinig dingen mooier en karaktervol dan een oude gebikte steen, het bikken van stenen zorgt evenals het slopen en het reinigen, naast de normale sporen van ‘het leven’ en de kalkresten óók voor een mooie toevoeging aan een authentieke oude baksteen.

Het hergebruiken van materialen is niet alleen een duurzame keuze maar voegt ook authenticiteit en karakter toe aan elk project. Bent u geïnteresseerd in het laten bikken van stenen of het aanschaffen van gebikte stenen voor uw volgende project? Neem dan contact op met van Dillen antieke bouwmaterialen voor meer informatie en advies. Samen geven we de mooiste historische materialen een nieuw leven.

Oude stenen sorteren

Welk gereedschap heb ik nodig om te bikken?

Voor het bikken van stenen heeft u specifiek gereedschap nodig om de klus efficiënt en veilig te uit te voeren. Er zijn echter verschillende mogelijkheden. Dit omvat:

 

  • Een bikhamer, beitelhamer of een voegbeitel.
  • Een hamer om op de bikhamer, beitelhamer of voegbeitel te slaan.
  • Een handborstel of een zachte borstel voor het verwijderen van los vuil.
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen, stofmasker en veiligheidsbril.
  • Een plek om het afval te deponeren.
  • Een elektrisch aangedreven bikmachine ( kennis / ervaring vereist )
  • Een pneumatische bikhamer

Hoe bik je tegels?

Het proces voor het bikken van tegels is vergelijkbaar met dat voor metselstenen. Maar het bikken van tegels vereist extra aandacht omdat de tegels erg kwetsbaar zijn. Vooral bij oude estrikken waar een glazuurlaag op zit is het oppassen geblazen. Als eerst dient u de mortelresten aan de onderkant te verwijderen. Vervolgens maakt u de zijkant van de tegel schoon zo ver mogelijk schoon met een (staal)borstel. Gebruik een zachtere aanpak en fijnere gereedschappen zoals een kleinere beitel om schade te voorkomen.

 

Oude ongebikte estrikken

Oude tegels laten bikken?

Ook uw oude vloertegels kunt u door ons laten bikken, hiervoor geldt hetzelfde als met de stenen. Het is bij elke soort tegel vanwege de afmeting, hardheid van cement, en oudheid een aparte klus en hoeveelheid werk om deze weer volledig van kalkcement te ontdoen. Wij moeten om deze reden elke klus apart bekijken en voor iedere bikservice werkzaamheid aparte tarieven rekenen. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op, we helpen u graag!

Oude tegels laten bikken