Welke soorten oude bakstenen zijn er?

Bij Van Dillen Antieke Bouwmaterialen komen wij tijdens de sloop en het bikken verschillende soorten bakstenen tegen. Maar welke soorten bakstenen zijn er nou eigenlijk allemaal? In deze blog duiken we in de diverse wereld van bakstenen, gevelstenen en metselstenen, zodat u weet wat de verschillen zijn en de juiste bakstenen kunt gebruiken voor uw project.

Antieke bakstenen

Soorten bakstenen;

De wereld van oude bakstenen is verrassend divers, met verschillende soorten gevelstenen die elk hun unieke eigenschappen hebben. De verschillen tussen de stenen zit vaak in de afmetingen (de afmetingen bij oude stenen zijn sowieso vaak verschillend) maar er zijn ook verschillende soorten bakstenen. Veelvoorkomende baksteen soorten zijn:

 

  • Waalformaat: Dit is de meest gebruikte baksteen in Nederland en is de meest standaard baksteen die er is. De afmetingen zijn geschikt voor elk project. De afmetingen zijn circa 210 mm x 100 mm x 50 mm.
  • Vechtformaat: Dit is een andere soort baksteen gebaseerd op maat. De vechtformaat heeft een bredere look, die komt omdat hij iets minder hoog is dan het Waalformaat. Deze werd vroeger vaak gebruikt in de bekende bruin rode / paarse kleur maar momenteel wordt het enkel nog gebruikt om een authentieke uitstraling te geven aan een gebouw met oude stenen. De afmetingen van het vechtformaat zijn 210 mm x 100 mm x 40 mm.
  • Handvormstenen: Deze bakstenen werden op een bijzondere manier met de hand gemaakt, het grootste gedeelte van deze oude bakstenen is vervaardigd vóór 1880, hierna werd er meer over gegaan op de nét iets strakkere maar nog steeds zeer authentiek uitziende vormbakstenen. De handvorm stenen werden zoals de naam al verklapt met de hand gevormd en hebben hierdoor mooie nerven en structuur. De imperfectie van het materiaal is juist de charme welke zorgt voor een mooie oude uitstraling.
  • Vormbakstenen: De oude vormbakstenen zijn de opvolger van de handvormsteen en deze werden vervaardigd door ze eerst te bezanden en hierna in een handvormbak te gooien. Ze werden alsnog met de hand afgestreken maar werden wel in een vormbak mal van hun vorm en maat voorzien. Hier komt de naam bezande vormbak steen dan ook weg. Deze werden vervaardigd vanaf 1880 tot op heden, maar in de oude bouwmaterialen wereld zijn de stenen slechts tot in de jaren 1930 schoon te krijgen, omdat hierna werd overgegaan op het nieuwe type cement welke niet meer van de stenen te bikken is.

Wat kost een oude baksteen?

Een oude baksteen is al leverbaar vanaf 60,- per M2 exclusief BTW. Door de vele factoren die kunnen spelen in bijvoorbeeld de sloop, het bikken en verdere werkzaamheden kunnen de prijzen erg verschillen onderling. Ook schaarste van een steen speelt natuurlijk een belangrijke rol in het bepalen van de prijs. Wij hebben een speciale categoriepagina ingericht voor onze goedkope oude bakstenen.

Kan ik oude bakstenen gebruiken in een modern interieur?

In de afgelopen decennia is er al veelvuldig ontdekt hoe enorm goed moderne bouw en interieurs hand in hand samen gaan met oude gebruikte en gebikte gevelstenen. De strakheid van de moderne bouw die zich laat weerkaatsen op de imperfectie van de oude gerecupereerde materialen is een absoluut fenomeen waarmee de mooiste bouwprojecten zowel binnen als buitenshuis zijn gerealiseerd. Voor interieurs bieden wij ook een geweldig assortiment oude vloertegels die uw project tot een ander niveau kunnen, en zullen tillen!

Welke stenen worden er gebruikt voor buitenmuren?

Vaak worden voor elke type buitenmuren gevelstenen gebruikt. Dat komt omdat ze goed tegen verschillende weersomstandigheden kunnen, omdat ze lang goed blijven en de kleur behouden. Ook de gevelstenen die worden gebruikt voor buitenmuren variëren van kleur.

Oude rode stenen

Welke soort bakstenen moet ik gebruiken?

Welke bakstenen u moet gebruiken hangt heel erg af van het project.
Als u een ultieme authentieke look wil, dan raden wij de handvormstenen aan door de unieke productiewijze. Voor een wat strakkere uitstraling moet u kijken naar de vormbakstenen. De oude bakstenen zijn evenals zijn nieuwere broertjes speciaal ontworpen tegen weersinvloeden, het is niet voor niets dat ze vaak al honderden jaren oud zijn en alsnog het sloop- en bikproces overleefd hebben. Of het nu gaat om het restaureren van een historisch gebouw of het creëren van een nieuwe structuur met een antieke flair, de juiste baksteen kan het verschil maken. Voor meer advies en een uitgebreide collectie antieke tweedehands bakstenen, staat Van Dillen Antieke Bouwmaterialen altijd voor u klaar.