Kan je verbouwen met oude bouwmaterialen?

Ja, het is zeker mogelijk om met oude of tweedehands bouwmaterialen te verbouwen. Deze materialen bieden een karakter die u met nieuwe materialen zelden vindt. Echter, het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke materialen hergebruikt kunnen worden. Van sommige materialen is de levensduur namelijk niet eeuwig. Aandachtspunten waar u rekening mee moet houden bij het hergebruiken van oude bouwmaterialen zijn de staat en kwaliteit en de eventuele extra behandeling en ambachtelijke werkwijze die nodig is om de materialen te hergebruiken. Een andere factor waar u op moet letten zijn de toepassingen van het materiaal zoals afmetingen en isolatiewaarde.

Oude bouwstenen

Welke oude bouwmaterialen zijn geschikt om mee te verbouwen of nieuw bouwen?

Voor de meeste verbouwingsprojecten zijn bepaalde soorten oude bouwmaterialen bijzonder geschikt, waaronder:

  • Hout: hout is een materiaal dat erg lang goed blijft.
  • Oude metselstenen: metselstenen zijn één van de materialen die makkelijk hergebruikt kunnen worden en toe te passen zijn aan nieuwe projecten.
  • Oude vloertegels: mits vloertegels zorgvuldig zijn verwijderd, kunnen vloertegels makkelijk een tweede leven krijgen.
  • Oude bestratingen: bestratingen zijn vaak perfect om te hergebruiken vanwege kleurbehoud en hardheid van de steen.

 

Hoewel veel materialen hergebruikt kunnen worden, zijn sommige tweedehands materialen zoals kozijnen soms minder geschikt vanwege pasvorm- en isolatieproblemen.

 

Waar moet u op letten wanneer u oude bouwmaterialen wilt gebruiken?

Wanneer u besluit om oude bouwmaterialen in uw project te integreren, zijn er enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden:

 

  • Conditie: Zorg ervoor dat de materialen nog in voor hen oudheid goede staat zijn.
  • Geschiktheid: Controleer of de materialen geschikt zijn voor hun nieuwe functie. Kloppen bijvoorbeeld de afmetingen?
  • Behandeling: Sommige oude materialen kunnen een behandeling vereisen om ze geschikt te maken voor hergebruik, zoals schoonmaken of behandelen tegen houtrot of roest.
  • Toepassing: Zorg ervoor dat de oude materialen makkelijk samen gaan met andere bouwmaterialen.
  • Extra werk: Omdat het ambachtelijke materialen zijn dienen ze ook op een ambachtelijke manier verwerkt te worden, een stratenmaker of metselaar heeft daarom soms wat meer kennis en ervaring nodig vanwege afwijkende maten en dergelijke.

 

Antieke bouwmaterialen kopen bij van Dillen antieke bouwmaterialen

Als u geïnteresseerd bent in het bestellen van unieke en duurzame elementen voor uw verbouwingsproject, biedt Van Dillen Antieke Bouwmaterialen een breed scala aan hoogwaardige oude bouwmaterialen. In ons assortiment vindt u prachtige herwonnen metselstenen tot authentieke vloertegels en bestrating. Het hergebruiken van materialen zorgt niet alleen voor een antieke uitstraling, maar het is ook een milieuvriendelijke keuze. Neem contact met ons op om meer te leren over onze producten en hoe u deze kunt integreren in uw volgende bouwproject.
Project met oude stenen