Wat is waalformaat?

Waalformaat is een term die vaak wordt gebruikt in de context van bestrating, met name voor bakstenen die gebruikt worden voor het aanleggen van straten, paden en terrassen. Deze specifieke afmeting maakt de baksteen populair omdat het op vele plekken toepasbaar is. Tevens, wordt in de volksmond de term waalformaat ook voor metselstenen gebruikt, echter is de exacte afmeting hiervan wat vervaagd. Heel veel metselstenen worden aangeduid als ‘waalformaat’.

De afmetingen van waalformaat

Het waalformaat heeft een gestandaardiseerde maat die typisch is voor Nederland. De afmetingen van waalformaat meten ongeveer 210 mm lang, 100 mm breed en 50 mm hoog. Deze afmetingen maken waalformaat bakstenen ideaal voor een strakke, uniforme bestrating met een traditionele uitstraling. Deze waalformaat komt u vrijwel overal tegen in Nederland.

 

Wat is de afmeting van een klinker?

De term ‘klinker’ verwijst naar een type baksteen dat gebruikt wordt voor de bestrating. Een klinker heeft de afmetingen van ongeveer 210 of 200 mm in lengte, 70 mm in breedte. Dit is het meest gebruikte formaat. De afmetingen kunnen ook variëren naar eigen behoeften.