Wat verstaan we onder oude stenen?

Oude stenen zijn letterlijk de bouwstenen van onze geschiedenis. Bij Van Dillen Antieke Bouwmaterialen spreken we van oude stenen wanneer deze afkomstig zijn uit gesloopte oude gebouwen en boerderijen en ze weer klaargemaakt kunnen worden voor hergebruik. Deze stenen zijn vaak decennia tot eeuwen oud en elk stuk draagt een stukje van het verleden met zich mee. De meeste stenen in een oud gebouw zijn goed genoeg voor een tweede leven, echter zijn ze halverwege de jaren 30 begonnen met metselen met hardere specie, waardoor deze stenen soms niet meer van het cement ontdaan kunnen worden. Nadat de stenen zorgvuldig zijn gebikt en schoongemaakt, krijgen ze een nieuw leven als bouwmateriaal voor zowel restauratie als moderne projecten, waarbij de authentieke uitstraling en hen unieke karakter van groot belang is. Het optische mooie aan deze oude stenen is dat ze een bepaalde charme hebben omdat ze vroeger verschillende bakprocessen hadden. Dit geeft letterlijk en figuurlijk een extra tint aan uw bouwproject.

Gebikte stenen

Welke oude stenen zijn er?

Het assortiment oude stenen (en tegels) bij van Dillen antieke bouwmaterialen is divers en omvat metselstenen zoals handvorm, vormbak, en speciale types zoals Friese geeltjes en IJsselsteentjes. Daarnaast bieden we ook antieke bestratingenen vloertegelszoals estrikkenen plavuizen. Elk type bouwmateriaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en toepassingen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende esthetische en structurele behoeften in bouwprojecten. Naast de functionele steensoorten, hebben wij in ons assortiment ook wandtegelsen tegeltableaus. De tegels zijn een mooie toevoeging aan uw interieur. Sommige tegeltableaus vertellen een verhaal met een historische lading.

 

Antiek tegeltableau

 

Wat kost een oude metselsteen?

De prijs van oude metselstenen kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. De factoren die in acht worden genomen zijn: de herkomst, de geschatte leeftijd, de aantallen en natuurlijk (de kosten van) het verwerkingsproces. Daarnaast is het ook afhankelijk van de soort metselsteen. De een is meer bijzonder dan de ander. Gemiddeld kost een enkele oude metselsteen bij ons tussen de €0,60 en €1,80. Voor grotere partijen, uitgedrukt in m2 is dit zo ongeveer tussen de 65,- en 125,- per m2 exclusief BTW. Natuurlijk zijn er uitzonderingen in zowel goedkope varianten als erg dure varianten, afhankelijk van zeldzame of juist minder zeldzame materialen. Deze prijzen reflecteren niet alleen de zeldzaamheid van de stenen, maar ook de kosten voor het zorgvuldig bikken, schoonmaken, en opslaan van deze antieke materialen.

 

Bakstenen vallen onder de metselstenen. De variatie in prijs wordt bepaald door de staat, het bakproces zoals vormbak of handvorm, en de leeftijd. Het is belangrijk om te beseffen dat elke steen uniek is en dat de prijzen reflecteren wat het kost om deze stenen in hun oude glorie te herstellen en klaar te maken voor hergebruik in moderne of historische projecten.

Verwerken van oude stenen

Interesse in het kopen van oude stenen?

Bij Van Dillen Antieke Bouwmaterialen zijn we trots op onze bijdrage aan duurzaam bouwen door het hergebruik van materialen die anders verloren zouden gaan. Heeft u interesse in het kopen van oude stenen, of wilt u meer advies over hoe deze stenen het beste kunnen worden ingezet in uw project? Neem contact met ons op of bezoek ons; we helpen u graag bij het vinden van de perfecte steen voor uw behoeften.